W³oska inspiracja na wiosenny obiad
Data dodania: 25 kwietnia 2024
W³oska inspiracja na wiosenny obiad

Spaghetti, czyli s³ynny d³ugi makaron trafi³ do W³och z krajów arabskich, gdzie najszybciej opanowano technikê jego suszenia pozwalaj±c± na d³u¿sze przechowywanie. Dzisiaj trudno wyobraziæ sobie bez tego produktu w³osk± kuchniê. W naszym przepisie polecamy ten klasyczny makaron z sosem pomidorowym wzbogaconym klopsikami i boczkiem. 

„Uno spaghetto” znaczy po w³osku sznureczek i chyba nikt nie zaprzeczy, ¿e w³a¶nie do sznurka podobny jest ten makaron. Jego popularno¶æ we W³oszech bardzo szybko sta³a siê ogromna – w XIII wieku funkcjonowa³y ju¿ du¿e fabryki makaronu w Neapolu, Genui i w Salerno. W³osi maj± te¿ wiele zasad dotycz±cych jedzenia spaghetti, m.in. mo¿na go spo¿ywaæ wy³±cznie widelcem, nie przep³ukiwaæ zimn± wod± po odcedzeniu, dodawaæ tylko parmezan lub grana padano i nie przyprawiaæ keczupem. Pamiêtajcie o tym, przygotowuj±c danie wed³ug naszego przepisu.

Spaghetti a’la Italiana z klopsikami i boczkiem w sosie pomidorowym

Sk³adniki na 2 porcje:

1 opakowanie Klopsików miêsnych Dobrowolscy od kuchni, 1 opakowanie Boczku stryjka Dobrowolscy, 250 g makaronu spaghetti, 3 z±bki czosnku, 1 ¿ó³ta papryka, ki¶æ ¶wie¿ej bazylii, butelka czerwonego w³oskiego wina (najlepiej ze szczepu Sangiovese), 350 ml passaty pomidorowej, ser Parmigiano Reggiano (kawa³ek do starcia), sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Z boczku wycinamy skórê i kroimy j± w paski. Resztê boczku kroimy wzd³u¿ w cienkie plastry.

Cebulê kroimy w drobn± kostkê. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, nastêpnie kroimy j± w drobn± kostkê. Trzy z±bki czosnku obieramy, rozgniatamy i bardzo drobno siekamy. Ze ¶wie¿ej bazylii odcinamy kilka ga³±zek i drobno siekamy.

Rozgrzewamy g³êbok± patelniê. K³adziemy na niej skórê z boczku i wytapiamy t³uszcz. Po wytopieniu skórê usuwamy. Nastêpnie k³adziemy plastry boczku i podsma¿amy z dwóch stron.

Na t³uszcz wytopiony z boczku wysypujemy cebulê i delikatnie podsma¿amy przez 2 min, nastêpnie dosypujemy paprykê i dalej podsma¿amy, mieszaj±c przez ok. 2 min, a¿ cebula siê zeszkli. Dolewamy szklankê (150 ml) czerwonego wina. Podgrzewamy przez ok. 3 min, a¿ wino siê zredukuje i odparuje alkohol. W kolejnym kroku dodajemy passatê pomidorow± i doprowadzamy do wrzenia. Nastêpnie doprawiamy bazyli±, pieprzem, sol± i mieszamy. Dok³adamy klopsiki, doprowadzamy do wrzenia i dusimy oko³o 10 min na wolnym ogniu, co jaki¶ czas mieszaj±c.

Gotujemy makaron spaghetti tak by by³ al dente (wed³ug przepisu na opakowaniu), a nastêpnie odcedzamy. Wyk³adamy na talerz. Dodajemy klopsiki, polewamy sosem i posypujemy ¶wie¿o startym serem Parmigiano Reggiano. Na wierzch k³adziemy 2 plastry sma¿onego boczku i przyozdabiamy ga³±zk± bazylii. Podajemy z winem.

Smacznego!

Dobrowolscy to rodzinny zak³ad miêsny za³o¿ony w 1990 roku przez Stanis³awa Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje siê w produkcji wysokiej jako¶ci wêdlin i dañ gotowych zgodnie z mottem
„£±czymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje miêso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od pocz±tku wspó³pracuje z lokalnymi hodowcami, co ³±czy z dba³o¶ci± o ¶rodowisko naturalne. Jest firm± ze 100% polskim kapita³em, która uzyska³a liczne nagrody i wyró¿nienia, m.in. Podkarpack± Nagrodê Gospodarcz± i certyfikaty „Przedsiêbiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.

 www.dobrowolscy.pl

Informacja
Aktualnie przegladasz wersje elubin.pl dla telefonow komorkowych. Zapraszamy do odwiedzenia strony glownej portalu.

Copyright © 2006-2023 Portal Lubina. Wszelkie Prawa Zastrzezone.