Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem
Data dodania: 07 listopada 2018
Data dodania: 07 listopada 2018
Choć Halloween już za nami, to sezon na królową jesiennych warzyw wciąż trwa. Polecamy przepis na pyszną zapiekankę makaronową, którą przygotujemy i efektownie podamy w dyni! Farsz wykonany z dodatkiem kurczaka, zapiekany pod pierzynką z sera będzie niezwykle sycący, a dodatek aromatycznych ziół takich jak szałwia i bazylia, podkreśli delikatny smak dyni.
Zachęcamy do zapoznania się z autorskim przepisem Roberta Muzyczki – Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy oraz eksperta kulinarnego OSM Piątnica. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 400 g makaronu papardelle
- 300 g mięsa z uda kurczaka
- 300 ml Śmietana 30% np. od OSM Piątnica
- 2 średnie pory
- 300 miąższu z dyni
- 3 łyżki masła
- 6 listków świeżej szałwii
- 10 listków świeżej bazylii
- 100 g tartego żółtego sera
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160oC przez ok. 20 minut.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą.
- Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać.
- Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180oC przez ok. 30-40 minut.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, oraz redakcja serwisu Lubiński Magazyn Informacyjny
Informacja
Aktualnie przegladasz wersje elubin.pl dla telefonow komorkowych. Zapraszamy do odwiedzenia strony glownej portalu.
Copyright © 2006-2023 Portal Lubina. Wszelkie Prawa Zastrzezone.
Copyright © 2006-2023 Portal Lubina. Wszelkie Prawa Zastrzezone.